none

Läheisille

PÄIHDERIIPPUVUUS ON MYÖS LÄHEISTEN SAIRAUS

Elämä riippuvaisen lähellä on usein haastavaa ja kuormittavaa. Huoli päihteitä käyttävän läheisen puolesta on suuri ja halu auttaa voimakas. Toisaalta mikään mitä läheinen sanoo tai tekee ei tunnu auttavan. Häpeä estää kertomasta asiasta avoimesti muille ja kaaosta yritetään viimeiseen saakka hallita itse. Läheisten jaksaminen on äärirajoilla, mutta riippuvaisesta irti päästäminen tuntuu silti hylkäämiseltä.

Riippuvuus horjuttaa läheisten turvallisuuden tunnetta ja vie elämästä ilon ja mielenrauhan. Lopulta läheiset yrittävät vain selviytyä keinolla millä hyvänsä. Ilman ymmärrystä riippuvuussairaudesta ja sen mekanismeista, sairaus etenee ja sekä riippuvaisen, että läheisten elämänlaatu heikkenee. Minnesota-mallisessa hoidossa myös läheiset saavat apua ja työkaluja omaan toipumiseen.  Heillä on myös tärkeä rooli oman läheisensä raitistumisessa.

MITEN LÄHEINEN VOI TOIPUA?

Läheisviikonloppu Maivitassa

Perushoidon 3. tai 4. viikonloppuna potilaan perheenjäseniä, sukulaisia ja ystäviä kutsutaan Maivitaan läheisviikonloppuun. Viikonloppu on informatiivinen ja terapeuttinen kokonaisuus, jossa kummallakin päivällä on oma tärkeä sisältönsä.  Läheisviikonloppu alkaa päihdeinfolla, jossa läheiset saavat kattavasti tietoa päihde- ja peliriippuvuudesta sairautena. Ennen kohtaamista puhumme myös siitä, miten eri tavoin riippuvaisen käyttäytyminen on läheisiin vaikuttanut. Päivä päättyy kohtaamiseen, jossa läheiset saavat kertoa omalle hoidossa olevalle läheiselleen miltä hänen päihteiden käyttönsä tai pelaamisensa on heistä tuntunut. Tämä on usein ensimmäinen kerta kun riippuvainen aidosti kuulee ja ymmärtää sen, millaista arki hänen rinnallaan on ollut ja miten syvästi se on läheisten elämään vaikuttanut.

Läheisten osallistumisella on tärkeä merkitys hoidossa olevan riippuvaisen raitistumisessa. Jotta toipuminen voi käynnistyä, on tärkeää puhua ääneen riippuvuuden ikävistä ja elämää vahingoittaneista seurauksista. Yhtä tärkeää on puhua ihmisistä riippuvuuden takana. Siitä, miltä riippuvaisesta itsestään on tuntunut, mitä hän on hoidossa oivaltanut ja mitä hän odottaa tulevaisuudeltaan. Näihin teemoihin syvennymme sunnuntaina.

Hoidossa saatu terapia valmistaa riippuvaisen vastaanottamaan omien läheistensä kokemukset. Viikonlopun aikana läheiset saavat tukea siihen, miten kertoa läheisenä koetuista asioista ja miten niitä voi käsitellä. Läheiskohtaamiset ovat yksi odotetuimmista tapahtumista hoidon aikana ja usein myös ensimmäinen askel läheisen omassa toipumisessa. Siksi me Maivitassa toivomme, että läheiset varaavat riittävästi aikaa ollakseen mukana koko viikonlopun ajan.

Jatkohoitoryhmät

Raitistuminen on muutos. Se on sitä myös läheisille. Maivitan jatkohoitoryhmät ovat avoinna kaikille läheisviikonloppuun osallistuneille. Kokemuksesta tiedämme, että lisätuki on usein tarpeen ennemmin tai myöhemmin. Siksi suosittelemme lämpimästi läheisiä osallistumaan jatkohoitoryhmiin oman toipumisen tueksi. Ryhmiä kokoontuu useilla paikkakunnilla sekä verkossa.

Läheishoito

Maivitassa on oma hoitokokonaisuus läheisille. Läheishoito soveltuu kaikille, jotka ovat jossain elämänsä vaiheessa eläneet riippuvuuden vaikutuspiirissä.

maivita
Käytämme sivustollamme evästeitä tarjotaksemme sinulle parhaan mahdollisen käyttökokemuksen.